"Beautiful destruction": Når skjønnhet og ødeleggelse forenes

I en verden der motsatte begreper ofte synes å stå i kontrast til hverandre, oppstår noen ganger det fascinerende fenomenet kjent som "beautiful destruction" – eller på norsk, "vakker ødeleggelse". Dette inspirerende konseptet utforsker den komplekse skjønnheten som kan oppstå selv i det som kan virke som kaos og ødeleggelse.

Bildet: Beautiful destruction er et inspirerende og helende perspektiv når verden rundt deg raser sammen. Det inviterer deg til å løfte hodet, se fremover på det nye kapittelet du skal skape i livet ditt. Foto: Frank Hansen/ AI

Konseptet “beautiful destruction”

"Beautiful destruction" handler ikke bare om fysiske strukturer eller naturfenomener som blir ødelagt, men også om den visuelle, følelsesmessige og til og med transformative opplevelsen som kan oppstå i slike situasjoner.

I naturen

En av de mest kjente manifestasjonene av dette konseptet kan sees i naturens syklus av ødeleggelse og fornyelse. Skogbranner som tilsynelatende legger alt i ruiner, gir faktisk rom for ny vekst og revitalisering av økosystemer.

Livet er forgjengelig

Filosofisk sett kan "beautiful destruction" også tolkes som en påminnelse om at ingenting varer evig, og at selv i tap og slutt kan det ligge en slags skjønnhet – enten det er i nostalgien for det som en gang var, eller i muligheten for ny begynnelse og vekst.

Menneskelige kriser og overganger i livet

Og det er nok nettopp i denne forståelsen av begrepet jeg finner mest inspirasjon. Noen ganger har jeg også opplevd transformasjon når jeg minner meg selv på en hjerteskjærende avslutning også representerer en ny begynnelse. Til og med en nødvendighet for å skape noe enda viktigere enn det som ble ødelagt.

Foto: Frank Hansen/ AI

Eksempel fra eget liv

For mange år siden hadde jeg en selgerjobb som jeg ble presset ut av. Salgstallene nådde ikke opp til målene ledelsen hadde satt seg og jeg ble tilbudt 3 månedslønner uten å jobbe for å si opp. Etter praten med ledelsen følte jeg meg svært urettferdig behandlet og jeg hadde ikke lyst å dra tilbake til den stillingen. Ikke var jeg glad i rollen som selger, så neste dag var jeg arbeidsledig. Grusom opplevelse. Hva skulle jeg nå gjøre?

Dette var rett etter tsunamien i Thailand 2004. Og tilfeldigvis kom jeg over en annonse med billett tur/retur Phuket for 2500kr. Jeg hadde både tid og penger så jeg slo til. Denne reisen skulle forvandle hele livet mitt. Jeg ble borte 7 måneder på backpacking i Asia, og jeg ble så interessert i andre kulturer at jeg bestemte meg for å bli sosialantropolog. Dette er det beste eksemplet på en vakker ødeleggelse som jeg har hatt i mitt liv.

Foto: Frank Hansen/ AI

Beautiful destruction og kreft

Jeg har skrevet doktorgrad om pasientforløp ved kreft og dette er en sykdom der mange (ikke alle) opplever “beautiful destruction”. Mange sier nemlig at de har fått bedre liv etter kreften. De har opplevd hvor skjørt livet kan være og at tiden på jorda er begrenset. De starter å verdsette de små øyeblikkene som en kopp kaffe og fuglekvitter.

Jeg bruker ikke begrepet “beautiful destruction” i avhandlingen, men jeg skriver om liminalitet som er en fase der du har forlatt det gamle, men enda ikke gått inn i det nye. Denne fasen er typisk for krisesituasjoner, og selv om det er vondt så er denne fasen en fabrikk der det nye skapes. Liminalitet og vakker ødeleggelse er derfor nært forbundet. Jeg skriver også om å finne mening i lidelse inspirert av Viktor Frankl.

Det sies at “lidelse er den beste læremester”. Våre erfaringer med lidelse kan være gull. Erfaringene kan lære oss empati, ydmykhet og forståelse for livet. Og, ikke minst kan erfaringene bidra til å lære andre om hvordan det er å leve med sykdom som kreft. På den måten kan helsetjenester, utdanninger og organisasjoner bidra til bedre tjenester for fremtidige pasienter.

Beautiful destruction i buddhismen

Hele buddhismen som lære oppstod som vakker ødeleggelse. Siddharta var en prins som levde isolert fra lidelse, men det var helt til at han rømte fra sitt slott og fikk se sykdom, sult og død. Hele hans verdensbilde falt sammen og han bestemte seg for å finne veien ut av lidelse. Dette ble til den åttedelte vei og er buddhismens fundament.

Wabi Sabi

Et konsept som er relatert til buddhismen og kanskje særlig den japanske zen retningen, er wabi sabi- altså skjønnheten i det levde liv og estetikken i det som ikke er perfekt. Her ligger også ideen om at alt er forgjengelig og i forandring. I stede for å se på dette som noe man ikke ønsker, slik som alderdom og død, så omfavner man livets realiteter i stedet for å fordømme eller overse. På denne måten blir rynkene i et gammelt ansikt den ultimate skjønnhet og ikke noe som skal pudres over.

Skjønnheten i ødeleggelse er ofte nye perspektiver. Utsikt gir innsikt. Foto: Frank Hansen/AI

I kunstens, musikkens og filmens verden

I kunstverdenen kan dette begrepet utforskes gjennom ulike medier, fra maleri og skulptur til film og litteratur. Kunstnere kan bruke ødelagte materialer eller temaer knyttet til kaos og forfall for å utfordre betrakterens persepsjoner og følelser.

Ikke minst er det i lidelsen veldig mye av de beste låtene og filmene blir til. Smerten tar mennesker til et sted der de finner noe utover det vanlige. I dypet klarer de å skildre noe som er felles for mennesker og som vi kan relatere til. Ofte eksistensielle temaer og melodier som rører ved dem som hører sangene eller ser filmene.

Noen tanker til slutt: la deg inspirere av “beautiful destruction” når verden raser sammen

Samlet sett inviterer konseptet "beautiful destruction" oss til å se utover overflaten av kaos og ødeleggelse og oppdage den dype, ofte motstridende skjønnheten som kan ligge under. Det minner oss om at selv i de mest utfordrende situasjoner kan det være rom for vekst, læring og estetisk glede. Og til slutt vil jeg si at denne karakteristiske delen av prosesser der ting tar slutt, kan være et svært helende og inspirerende perspektiv å ha når alt ødelegges rundt deg. Rett fokuset mot det nye og bedre livet du ønsker å skape, og vite at den dype smerten kan transformeres til dyp visdom.

Previous
Previous

Forskning viser positive effekter av meditasjon på mental helse

Next
Next

UX Design, målgruppe og sosialantropologi: Nøkkelen til god formidling