Viktor Frankl: oppdagelsen av mening i lidelse

Viktor Frankl har vært inspirasjon i min doktorgrad om kreft, men også i livet forøvrig. Alle opplever lidelse i livet, og det er nettopp da det kan være nyttig å se verden fra Frankl sitt perspektiv.

Bilde: Victor Frankl Hentet fra Wikipedia under Creative Common lisens

Hvem var Viktor Frankl ?

Viktor Frankl, en østerriksk nevrolog og psykiater født i 1905, etterlot seg viktige ideer. Ikke bare innen psykologi, men også innen menneskelig åndelighet. Han er best kjent for sitt banebrytende arbeid innen logoterapi, en psykoterapeutisk tilnærming som fokuserer på søken etter mening i livet. Frankl selv var et levende eksempel på hvordan man kunne finne styrke og formål til tross for de mest umenneskelige forhold.

Fange i nazienes konsentrasjonsleirer

Under andre verdenskrig ble Frankl deportert til konsentrasjonsleirene, hvor han opplevde grusomhetene og lidelsen på nært hold. Det var i dette helvetet av uutholdelig smerte at han begynte å observere mønstre blant fangene. Han la merke til at de som hadde et sterkt formål eller en mening å holde seg til, hadde større sjanse for å overleve og bevare sin mentale helse, til tross for de grusomme omstendighetene.

Mening i lidelse

Frankl utviklet teorien om å finne mening i lidelse, som senere dannet grunnlaget for logoterapien. Han mente at selv i de mest umenneskelige situasjonene har mennesker potensialet til å finne mening og formål. Dette betyr ikke å lete etter en intellektuell forklaring på lidelsen, men heller å finne en dypere åndelig forståelse av ens egen eksistens.

Oppnå mening på 3 ulike måter

Ifølge Frankl kan mening oppstå på tre ulike måter: gjennom arbeid eller handling, ved kjærlighet til andre mennesker, og ved å møte lidelse med verdighet og mot. Han understreket også viktigheten av å ta personlig ansvar for ens egne valg og holdninger, uavhengig av ytre omstendigheter.

Ideer som er relevant i dagens verden

I dag er Frankls lære om å finne mening i lidelse fortsatt like relevant og inspirerende. I en verden preget av utfordringer og motgang, minner hans visdom oss om at selv i de mørkeste øyeblikkene kan vi finne lys og håp ved å søke etter mening og formål. Hans arv lever videre gjennom de utallige livene han har berørt og de som fremdeles finner trøst og veiledning i hans tanker.

Noen tanker til slutt

Jeg tror at Frankl sine tanker viser noe helt fundamentalt i måten å tenke på. I en verden der psykisk lidelse er økende, og særlig for unge mennesker, så trenger vi kunnskap om hvordan man kan bruke egne ressurser for å ha det bra. Mange blir syke på grunn av at negative omgivelser, men det er nok ingen som er i nærheten av å være i omgivelser som kan sammenlignes med nazienes konsentrasjonsleirer. Frankls teori handler i stor grad om “det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det”. En mental innstilling om at det er vi selv som har ansvaret for våre følelser og at vi ikke trenger å gå i bakken fordi omgivelsene er negative. Jeg tror Frankls tanker kan bidra til å styrke psykisk helse og anbefaler å lese “Man´s search for meaning” av Viktor Frankl. En spennende bok som gir innsikt i både psykologi og livet i konsentrasjonsleirene.

Previous
Previous

UX Design, målgruppe og sosialantropologi: Nøkkelen til god formidling

Next
Next

Åndelige ritualer på landsbygda i Thailand