Er vitenskap sannhet?

- Se for dere at en UFO lander på jorda. Ut kommer en alien og du får i oppgave å forklare hva vitenskap er. Hva sier du da? spør professoren.

Det var kurset i vitenskapsfilosofi på ph.d nivå og professoren så utover salen på jakt etter svar. Det var stille lenge før en av studentene tok mot til seg å svare i den store forsamlingen.

-Vitenskap er sannhet, svarte han.

Professoren var ikke overbevist. -Noen andre?

Jeg hadde et svar. Vitenskap er en prosess der vi forsøker å lære mer om ulike deler av tilværelsen. Pulsen steg. Jeg ville bidra, men var redd for å si noe dumt.

-Vitenskap er først og fremst en prosess, sier professoren.

Den følelsen. Jeg skulle ha sagt det!

Det virker som at det er en forståelse i befolkningen om at vitenskap er en objektiv sannhet. Dette med objektivitet er en stor diskusjon som jeg ikke går inn på her, men det er altid subjektive aspekter som påvirker resultatene.

Vitenskapen er i konstant endring. Det er en akkumulativ prosess. Det vil si at man gjerne bygger videre på det noen før oss har gjort. Eller som å se utover landskapet sittende på skuldrene til en kjempe.

Her om dagen overhørte jeg en samtale mellom to personer som diskuterte om rødvin var bra for kroppen. - Før var det sunt, men nå er det visst ikke det allikevel. Det går jo ikke an å stole på forskning!

Slike utsagn er vanlige, men kanskje har man feil oppfatning av hva forskning er og media gir en veldig unyansert versjon av studier og lager overskrifter som selger.

Kort sagt

Jeg mener at vitenskap er en prosess der man utvikler mer eller mindre robuste teorier om verden. Vitenskapelige funn er i konstant endring og kan derfor ikke betraktes som den ultimate sannhet.

 
Previous
Previous

Farger på nettsider: mer enn bare estetikk

Next
Next

Slik flørter du med algoritmene på Insta! Boost SoMe med disse enkle grepene