Husk alltid dette når du møter andre mennesker

Vi vet ikke hva andre står i og hvordan de har det. Dette er en av de viktigste tingene å minne oss selv på i hverdagen og i veien mot bedre psykisk helse, mener jeg.

Husk at det kan være forskjell på hvordan folk har det og hvordan de viser at de har det.

I artikkelen om 3 kule antropologiske teorier beskrev jeg hvordan vi mennesker har en frontstage og en backstage. En side vi viser frem og en vi holder tilbake. Hva vi viser og skjuler er avhengig av forventninger til relasjon og situasjon. Det er også noen personer vi åpner oss for, mens andre stoler man ikke nok på.

Når vi møter folk i samfunnet, enten det er familien, kolleger, bussjåfører eller saksbehandlere, så er det viktig å huske at alle har en side de ikke deler og kanskje også bærer rundt på stor sorg eller smerte. Den sinte bussjåføren kan ha mistet familien i krig. Kollegaen som ikke smiler kan ha sykdom i familien. Husk også at den smørblide bussjåføren eller den smilende kollegaen kan bære på samme sorg, men er god til å dekke over det i sitt rollespill til daglig. Et smil kan bety mange ting.

Populært meme

Mannen vet ikke at damen blir bitt av en slange. Dama vet ikke at mannen er truffet av en stein. Mannen tenker at “jeg har så mye smerter, hvorfor klatrer hun ikke?” Dama tenker “hvorfor hjelper han meg ikke mer, jeg klar ikke klatre fordi jeg blir bitt av slange”

Vær snill og chill

Så hva sier dette meme oss? Alt for ofte ser vi situasjoner som på bildet over. Egentlig så handler det jo om empati, altså evne til å sette seg inn i andres ståsted. Vi er misfornøyd med det andre gjør, men egentlig er det våre egne fordommer, forventninger eller tilnærminger til problemet det er noe feil med. Vi aner ikke hva våre medmennesker egentlig går gjennom i den ytre og indre verden.

Livet er for kort til å lage negative vibber på grunn av misforståelser og manglende empati. Enten det er familie, jobb eller andre sammenhenger, så husk at vi vet ikke alt som foregår i andres liv eller hvordan de har det på innsiden. Aldri døm en bok på grunn av coveret, som det heter. Negative hendelser holdes gjerne tilbake og gjemmes bak en maske.

Respekt og empati er viktig for psykisk helse

Betyr det at vi skal godta alt fra alle? Nei. Så klart ikke. Jeg fremmer ikke “snillisme”, hvilket er kjennetegnet av naivitet og kanskje dumskap. Men dette er en grunnholdning for å opptre med visdom og respekt i møtet med andre mennesker, og kanskje er det særlig viktig i en verden der psykisk helse, skolevegring, utbrenthet, folk som mistrives på arbeidsplassen og sykemelding grunnet psykisk uhelse er økende. Ikke bare er det viktigere å tenke nytt, men stadig flere av de du møter sliter psykisk.

Psykisk helse må starte nedenfra og opp

Vær snill, vis og raus med hverandre. Gjør verden litt bedre for de rundt deg og det kan skape uante ringvirkninger for et stadig økende psykisk helse problem i verden. Den profesjonelle sfæren og politikere har åpenbart ikke løst folkehelseproblemet. Det må vi tørre å være ærlige om. Faktisk så har psykisk uhelse økt de siste årene og særlig blant barn og unge. Forskning, behandling til de som trenger det og god politikk er viktig, men jeg tror at løsningen i hovedsak må starte på grasrota. Det er også forøvrig Regjeringens tilnærming. Det som trengs er grunnleggende bedre holdinger til seg selv og folk rundt seg. Det må bygges kultur nedenfra og opp.

Og da kan tegningen over være nyttig å tenke på (og som forøvrig har hatt enorm rekkevidde på internett.)

Previous
Previous

Dragen fra tåkedalen: en fortelling om fordommer

Next
Next

Dette er trikset i sosiale medier som ingen vil fortelle deg